Copyright Anna Oliver 2013

 

Properament:

Ajuntament

Activitats i lleure

Allotjaments

Gastronomia

Notícies

(si voleu sortir en algun dels apartats poseu-vos en contacte al mail anna@lavajol.com)

Plaça de l' Església

 

 

CLIMATOLOGIA I VEGETACIO

Clima

Clima propi de la zona mediterrània mediatitzat per la tramuntana amb les típiques temperatures altempordaneses, en general fredes a l'hivern i temperades a l'estiu, la mitjana anual oscil.la entorn dels 15/16 graus de màxima i 5 de mínima.

Les mínimes per sota cero es donen només en els mesos de desembre, gener i febrer.

Les precipitacions són irregulars i, en general no gaire abundoses. La mitjana de pluja anual és de 600 l/m2.

El vent dominant és la tramuntana, que pot passar dels 120 quilòmetres per hora, bufant en ocasions fins a cinc dies seguits. Gràcies a això, el poble de La Vajol gaudeix d'una extraordinària lluminositat i un ambient net i clar.

Vegetació

La vegetació de "La Vajol" igualment que en tota l'àrea propera, es caracteritza per l'alzina surera; no hem d'oblidar que les primeres indústries del suro es van ubicar a Agullana i altres poblacions de les proximitats. Així mateix, els roures i sobre tot els castanyers constitueixen més del 90% de la seva massa forestal. Dels 4,7 km2 d'extensió del municipi només una hectàrea aproximadament està poblada per pins.

El Paisatge, per tant, diferenciat del típic bosc mediterrani de coníferes, canvia constantment el seu colorit al llarg de l'any, del túrgit verd dels mesos de primavera a les tonalitats vermelles i ocres de la tardor.

Si anem a donar un vol, tant si ens endinsem al bosc, com si passegem per les rodalies del poble podem trobar ginesta, orenga, bruc, estepa, romeguera, herba de Sant Joan molt coneguda por les seves propietats medicinals, aixi com maduixeres, moreres i altres herbes aromátiques y medicinals.

Faunaa les zones properes és la pròpia de la comarca. Podem parlar de manera particular d'una sèrie de espècies que podem trobar a les rodalies, tant a les áreas de boscúries, espais oberts, ja siguin conreus o zones de mates i arbusts, alta muntanya, etc..

El mamífer més característic i més abundant és el senglar ; la guilla  la podem trobar prop d'indrets habitats, també genetes ,conills, etc......

En relació a les aus es deixen veure esparvers, corbs, picots, babeques, mussols, merles, pit roig, orenetes, cua roja, pardals, becades prop de la ribera, així com altres petits ocells que viuen als boscos.

Pel que fa als rèptils i anfibis, els escorpins els podem trobar ven a prop, entre roques i pedres. En dies de pluja podem trobar al mig dels camins i carreteres, salamandres i gripaus.